Juoppo haukkuva mieheni

Kysymys: “Hei! Minä olen ihan väsynyt mieheni joka viikonloppuiseen juomiseen, sitten kun mies saapuu kotio niin hän alkaa mutkuttaa kuinka koti on sekaisin, hän ei ymmärrä, että meillä on pieni vauva, joka vaatii koko ajan huomiota, on minun syytäni jos jokin menee pieleen hänellä – siis saan syyt niskoille oli asia mikä tahansa.

Mieheni on muutaman päivän kotona, hän käy pesulla ja taas se lähtee kavereittensa luo juomaan, on monta päivää sillä reissulla. Hän voi soittaa ja haukkuu minua veemäiseksi ihmiseksi. Mitä mä teen mieheni kanssa?”


Kuuma Peruna: Oletpa huonon yksilön saanut mieheksesi! Tai sitten hän on joskus ollut mukava ja viehättävä (olettehan yhteen ryhtyneet), mutta jostain syystä sitten muuttunut.

On ehkä turha miettiä sitä, miksi miehesi juo (juopolle juomiseen riittää aina syytä, jos ei jotain ”suurta” kuten työttömyys, sairaus, ”rasittava” lapsi tai pieni liksa, niin sitten sisäänpäin kasvanut kynsi, kastuneet sukat tai liian kuuma kahvi..)

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee muistaa, että ET ole vastuussa miehesi juomisesta etkä myöskään syypää siihen tai mihinkään muuhunkaan, sanoi hän mitä tahansa.

Miehesi on juoppo, jonka tulee itse jatkaa juomista katkeraan loppuun saakka (loppu siis voi olla pohjan kohtaaminen ja siitä seuraava raitistuminen tai sitten hengen lähtö).

Sinun tulee nyt saada itsellesi voimia arkeen. Juopon luonteeseen kuuluu, että syy juomiseen ja kaikkeen muuhunkin pahaan maailmassa on läheisimmässä ihmisessä, tässä tapauksessa sinussa. Yritä ymmärtää ja hyväksyä, että tämä ei ole totta. Hän juo siksi, että on juoppo, viina on hänen läheisimpänsä, sanoit, teit tai olit sinä miten ja millainen tahansa.

Pieni vauva syö aina voimia, vaikka se olisikin perheessä, jossa on kaksi vastuullista aikuista. Aina silloin tällöin on puolisoita (vaikka eivät olisikaan alkoholisteja), joiden mielestä kotona lapsia hoitava puolisko ”saa vaan olla himassa ja lepäillä kun eihän se vauvan hoito vie aikaa eikä voimia”. Sellaisessa tilanteessa ei auta kuin iskeä faktaa pöytään ja sanoa, että vauvan hoitaminen on vastuullista, monesti väsyttävää ja päivän täyttävää työtä.

Tärkein kysymys kuuluukin: miksi sinä tuollaista paskaa katselet kodissasi? Joko rakastat häntä yhä tai sitten et vain saa itsestäsi tarpeeksi irti irrottautuaksesi huonosta suhteesta.

Jos rakastat häntä, täytyy teidän yrittää yhdessä työskennellä suhteen eteen. Tosin se vaatii mieheltäsikin panosta ja se on tehtävä, jota et voi hänen puolestaan tehdä. Mieti, mitä hyvää suhteessanne ja arjessanne on, ja mitä pitää tehdä, että saisitte elää hyvää perhe-elämää tästä eteenpäin.

Ensimmäinen askel toki olisi, että miehesi myöntää, että hänelle alkoholi on todellinen ongelma, ja että siihen tulee tarttua. Kuulostaa hiukan epätodennäköiseltä, että miehesi myöntäisi ongelmansa, mutta ainahan voitte AA:sta keskustella. Itse voisit joka tapauksessa mennä Al-Anoniin, jossa saisit taatusti kuulla hyviä kokemuksia muilta juoppojen kanssa eläviltä/eläneiltä.

Jos luet uudelleen laittamasi kysymyksen, huomannet, että kuvailet miestä, joka käyttäytyy kuin kakara – olet siis käytännössä kahden lapsen yksinhuoltajanainen.. Haluatko sitä?

Jos taas mies tuntuu rasitteelta, mieti, mistä saisit apua, tukea ja neuvoja suhteen katkaisemiseksi. Helppoa se ei tule olemaan henkisesti, taloudellisesti tai käytännöllisesti, varsinkaan, koska miehesi taatusti laittaa kapuloita rattaisiin, jos ei fyysisesti, niin sitten vähintäänkin sanallisesti – onhan häneltä menossa hyvä hotellihoito hukkaan jos hänet lemppaat.

Juopot osaavat usein imeä energian läheisistään ja saada näille huonon omatunnon ja surkea itsetunnon. Jos olet koskaan haksahtanut miettimään ”mitä olen tehnyt väärin kun mies juo”, lopeta tuollainen ajattelutapa heti alkuunsa!

Miehesi on itse vastuussa elämästään, teoistaan ja päätöksistään.
Sinä olet oikeutettu hyvään, tasapainoiseen ja onnelliseen parisuhteeseen ja arkeen. Saatko sen tämän miehen kanssa?

Jos saat sen tekemällä yhdessä miehesi kanssa töitä sen eteen, kannattaa aloittaa siitä.
Jos taas se toteutuu ilman tuota selkärangatonta vastuun välttelijää, ryhdy aktiivisesti miettimään, mitä ensimmäiseksi teet käytännön tasolla asian eteen.

Ehkäpä vauva jonnekin hoitoon ja kunnon yöunet ja hetki aikaa miettiä rauhassa yksin ilman häiriöitä?

Kuten sanottu, teit mitä tahansa, helpolla et pääse, joten pidä huoli itsestäsi, että jaksat!

Don't be shellfish, share!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin