Miten luottamus takaisin suhteeseen?

Kysymys: moi kuuma peruna! mä ja mun ex-poikaystävä yritetään palata yhteen mutta hän ei enää pysty luottamaan minuun,koska olen valehdellut hänelle ja hänen mielestä minulla on liikaa “vientiä”.. mutta haluan kumminki vain hänet takaisin muuta hän muuttaa eri paikkakunnalle niin siitä sitten tulisi kaukosuhde ja hän ei luota tarpeeksi minuun että se toimisi ja kun en oikeesti halua muita kuin hänet ja haluan hänen luottamuksen takasin mutta en tiedä miten. Voisitteko kertoa että mitä pitäisi tehdä nytten? Marjaleena


Kuuma Peruna: Luottamus on vähän kuin posliiniastia: jos se rikkoutuu, sen saa liimattua kasaan ja se jopa saattaa toimia moitteettomasti, mutta säröt ovat aina näkyvillä. Antaako säröjen sitten vaikuttaa suhteeseen, onkin sitten jokaisen pariskunnan itsensä päätettävissä.

Jos kumppanin luottamuksen pettää, on luottamuksen jällenrakentaminen aina todella iso ja aikaa vievä työ, vaikka pariskunta asuisi yhdessä tai vaikkapa sen verran lähekkäin, että suhdetta voi aktiivisesti hoitaa. Luottamus on ansaittava, se ei ole oikeus tai etuus, joka toisen on “pakko” antaa tietyn ajan tai tiettyjen tekojen jälkeen. Luottamus tulee jos on tullakseen, ja aina se ei tule. Sitä ei voi pakottaa tapahtuvaksi.

Koska teidän suhteenne luottamus on jo kerran rikottu ja nyt sitä pitäisi alkaa rakentaa etäsuhteena, on tilanne huomattavasti haasteellisempi, ei ehkä mahdoton, mutta vaatii todella paljon työtä. Lähtökohta suhteenne luottamuksen rakentumiseksi voi olla vain se, että exäsi haluaisi alkaa luottamusta uudelleen rakentaa. Se, että olette eri paikkakunnilla voi tehdä asiasta ylitsepääsemättömän: exäsi miettisi koko ajan, mitä teet ja kenen kanssa, kun jo aiemminkin olet valehdellut.. Hän ehkä haluaa suojella itseään mielipahalta ja kokee, että teidän suhteenne sai jo mahdollisuuden eikä enää jaksa uudelleen aloittaa samaa vuoristorata-ajelua.

Sanot, että “yritätte palata yhteen”: onko tämä toive teidän molempien toive? Jos se on vain sinun toiveesi, ei se ehkä tule onnistumaan. Mikäli exäsikin on oikeasti haluamassa yrittää vielä uudelleen, on tilanne paljon parempi. Sinä voit vain vakuuttaa, että olet luottamuksen arvoinen, vaikka asuttekin kaukana toisistanne (ja se tarkoittaa toki, että sinun on sitä sitten oltava) ja toivoa, että luottamus palaa ajan kanssa. Se tarkoittaa myös sitä, että vaikka sinulla olisi “vientiä”, sanot kiitos ei sen verran selkeästi, että viesti kantautuu exänkin korviin asti.

Tai sitten on vain hyväksyttävä, että suhteenne oli ja meni – se kaatui siihen, että petit luottamuksen. Se on hyvä opetus itselle tulevaa elämää varten siitä, mitä haluaa panostaa suhteeseen ja minkä hinnan valehtelusta voi joutua maksamaan.

Don't be shellfish, share!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin