Pelkään kumppanini pettävän

Kysymys: “Ongelman nimi on sinulle jo varmaan aikasemminkin tuttu. Pelkään siis, että kumppanini pettää minua. En pelkää jos kumppanini on selvänä, mutta kun hän juo hänestä tulee niin sanotusti ylisosiaalinen ja todella estoton. Pelkään hirveästi katsella hänen touhujaan aina. Olen sanonut hänelle kyseisestä asiasta, mutta tuntuu silti todella pahalta ja pelottaa asian puolesta. Tämä saattaa myös johtua mustasukkaisuudesta. Miten saisin parannettua sitä? Olen itse mies ja kumppanini nainen jos se nyt asiaan jotenkin vaikuttaa.

Kiitos jo valmiiksi! Ongelmainen”


Kuuma Peruna: Hei Ongelmainen. Mustasukkaisuus (aiheellinen tai aiheeton) ei katso sukupuolta eikä ikää, valitettavasti. Aina sanotaan, että mustasukkaisuus johtuu huonosta itsetunnosta. Voi hyvinkin olla – hyvällä itsetunnolla varustettu henkilö ei käytä energiaa kumppanin tekemisten tai tekemättä jättämisten pohtimiseen.

Mutta hyvä itsetuntokaan ei muuta sitä faktaa, että kumppani voi siltikin pettää!

Tosin et kuulosta mitenkään hirvittävän mustasukkaiselta, lähinnä siitä syystä, että pelkosi petoksesta kohdistuu hänen käytökseensä hänen ollessaan viihteellä. Todella mustasukkainen ihminen epäilee koko ajan ja kaikkea mitä kumppani tekee tai sanoo.

Helpoimpia selityksiä tällaiseen ongelmaan on muutama:
1. Kumppanisi todellakin pettää sinua ja pelkosi on siis aiheellinen
2. Kumppanisi ei petä sinua, mutta (huonon itsetunnon takia?) epäilet häntä siitä.

Ikävä tosiseikka on se, että humalassa monella estot katoavat ja silloin tehdään niitä asioita, joita ei uskalleta selvin päin tehdä. Känniä pidetään sopivana selityksenä ja monen mielestä kännissä tehdyt ja sanotut asiat eivät ole “totta” tai niitä on ymmärrettävä. Kuitenkin asia on niin, että humala vain laskee sitä raja-aitaa, joka selvänä estää näiden asioiden tekemisen.

Känni ei ole mikään muu kuin tekosyy tehdä asioita, joita haluaakin tehdä…

Ylisosiaalisuushan ei ole vielä mikään ongelma; kumppanisi voi hyvinkin olla se, joka on juhlien keskipiste, hauskuuttaja ja tunnelman ylläpitäjä. Ongelmaksi asia muodostuu, jos hän päättää kännissä sitten repäistä kunnolla ja harrastaa sivusuhteita.

Mutta, haluatko siis parantaa mustasukkaisuutesi vai saada selville pettääkö kumppanisi?

Jos haluat parantaa mustasukkaisuutesi (joka siis silloin tulisi olla mielestäsi aiheetonta, jos haluat siitä kerran päästä eroon), sinun on vain tehtävä päätös siitä, että luotat kumppaniisi.

Luotat siihen, että jos hän sanoo, että hän ei petä, hän ei myös petä. Luotat, että hän on siellä, missä sanoo olevansa silloin kun sanoo olevansa, et laske minuutteja, mieti missä tai kenen kanssa hän on ja mitä tekee.

Mustasukkaisuushan on vain sen omistajan oma mieli, joka ruokkii ajatuksia, ehdottelee asioita, jotka jäävät pyörimään päässä ja vaivaamaan ja johtavat oletuksiin ja syyttelyihin.

Jos taas haluat saada selville, pettääkö kumppanisi, voit kokeilla kahta asiaa:
1. Kysyt häneltä suoraan (ja sitten joudutkin päättämään, että puhuuko hän totta ja uskotko häntä) vai 2. hankitko todisteita hänen mahdollisesta pettämisestään. Todisteiden keruuseen tarvitset sitten hiukan aikaa ja suunnitelmallisuutta. Useimmat pettäjät toimivat aika suoraviivaisesti, joten mitään monimutkaisia varjostusoperaatioita tuskin tarvitsee kehitellä 😉

Sanoit, että asia pelottaa. Mikä asia pelottaa? Se, että epäilyksesi ovat oikeat vai että ne ovat väärät? Pelottaako kumppanin toiminta vai se, että ehkä menentät hänet jos saat tietää totuuden asiasta?

Sitten tullaan siihen tärkeimpään: mitä teet, jos saat selville, että hän pettää sinua?

Sinulla on tasan kaksi vaihtoehtoa (tässä vastauksessa tulee näköjään paljon vaihtoehtotarjouksia ;-):

1. Hyväksyt sen, että hän pettää sinua silloin tällöin, kännissä lähinnä.
2. Et hyväksy sitä.

Jos hyväksyt sen, hyväksyt asian osana teidän parisuhdettanne. Seikkana, joka kuuluu hänen käytökseensä, kun hän nauttii naista väkevämpää. Joskus kumppanin tällaista käytöstä kestää siksi, että ajatus tästä luopumisesta on pahempi. Tällöin kannattaa kyllä myös miettiä tarkkaan sitä, mitä elämältä haluaa ja mitä on valmis “maksamaan” siitä elämästä, jonka haluaa.

Jos taas et hyväksy petosta, joudut miettimään, mitä teet. Lähdetkö vai et.
Annatko anteeksi vai et. Jos annat anteeksi, hyväksytkö samalla sen, että hän saattaa tehdä näin toistekin? Voitko luottaa hänen sanaansa, jos hän lupaa lopettaa?

Valitettavasti monesti epäilys osoittautuu todeksi, ihmisen mieli on sellainen, että jollakin tasolla sitä tietää asioita, joita ei tiedä tietävänsä.

Sinun on nyt päätettävä, onko mustasukkaisuutesi aiheellista, onko kumppanisi luotettava vai ei, haluatko tietää totuuden ja aiotko tehdä jotain sen selvittämiseksi. Epätietoisuuden kalvaessa se vaikuttaa myös teidän parisuhteeseenne – parasta olisi saada asiasta totuus esille, jotta sitten voisit(te) tehdä johtopäätökset asiasta ja miettiä miltä tulevaisuus näyttää.

Voihan olla, että kumppanisi on vain ajattelematon, eikä tajua aiheuttavansa sinulle tuskaa käytöksellään, ja muuttaa tapansa kun kohtaatte asian ja puhutte siitä.
Saat mielenrauhan kun päätät, mitä haluat ja toimit sitten sen mukaan.
Jaksamisia!

Don't be shellfish, share!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin